Suolisto ja sen hoito

Suolistoon liittyvät asiat ovat minulle tärkeitä kahdesta syystä. Olen kärsinyt itse suolisto-ongelmista, erilaisista allergioista ja iho-ongelmista. Lisäksi olen saanut tietää kantavani geeniä, joka lisää riskiä sairastua paksusuolisyöpään. Nämä ovat oikein hyviä kannusteita minulle hoitamaan omaa suolistoani. Toivon että tämä kirjoitus antaa jonkinlaista kipinää sinulle tekemään samoin.

Mietitäänpä ensin ruoansulatusprosessia. Se alkaa jo suussa. Kun panet jotain suuhusi, malta pureskella se rauhassa ja hyvin. Tällöin ruokaan sekoittuu sylkeä ja sen sisältämiä entsyymejä. Hyvin pureskeltu ruoka on mahalaukun helpompi pilkkoa vieläkin pienemmäksi. Mahalaukussa ruokamassaan sekoittuu mahahappoa ja ruoansulatushormoneja. Mukaan tulee vielä maksasta sappea ja haiman ruoansulatusentsyymejä. Ohutsuolessa ruoka pilkkoutuu entsyymien avulla ja ravintoaineet imeytyvät elimistön käyttöön. Paksusuolessa suolistobakteerit toimivat ja uloste kiinteytyy. Kiteytettynä suoliston tehtävä on siis pilkkoa ja imeyttää ruosta saatavat ravintoaineet elimistön käyttöön energiaksi ja suojaravintoaineiksi sekä hävittää ylijääneet yhdisteet ulosteiden ja virtsan mukana.

Kun suolisto on terve, sen limakalvot ovat kunnossa ja suolinukka peittää suoliston. Suolistossa elää miljardeja bakteereja, suoliston mikrobiomi. Tämä mikrobiomi kommunikoi immuunijärjestelmän ja hermoston kanssa.

Suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suolistobakteerit suojaavat meitä infektiotaudeilta ja osallistuvat immuunipuolustuksen säätelyyn. Mikrobiomi on yhteydessä aivoihin hermoston välityksellä. Kiertäjähermo kulkee kaikissa ruoansulatuselimissämme ja kommunikaatio on kaksisuuntaista: aivoista elimiin ja elimistä aivoihin. Suoliston bakteerit vaikuttavat myös keskushermostoon ja sitä kautta mm. mieleen ja tunteisiin. Noin 90 % aivojen välittäjäaineista sijaitsee suoliston alueella. Suolistosta onkin sanottu että se on meidän toiset aivot. Myös masennuksella ja suoliston mikrobikannalla on todettu olevan yhteys toisiinsa.

Suolistolla sekä iholla ja keuhkoilla on myös tärkeä yhteys. Tämä on tiedetty myös kiinalaisessa lääketieteessä jo kauan. Suolen mikrobiomi säätelee ihon ja keuhkojen reagointia ympäristön ärsykkeitä vastaan. Suolistossa on myös suurin osa lymfajärjestelmästä. Suoliston limakalvon kunto vaikuttaa sitä kautta mm. atooppiseen ihottumaan, astmaan, nivelreumaan ja muihin autoimmuunitauteihin, allergioihin, toistuviin virtsatietulehduksiin.

Katsoin joku aika sitten dokumentin, jossa kerrottiin lihavuuden ja suolistobakteerien yhteydestä. Jos suolistossa on vähän hyviä suolistobakteereja, laihtumista ei tapahdu vaikka kuinka yrittää syödä kohtuullisesti ja liikkua. Köyhä ravinto vähensi hyvää suolistobakteerikantaa radikaalisti jo muutamassa viikossa. Suolistobakteerikanta on osittain myös vanhemmilta peritty. Myös elinympäristömme on nykypäivänä steriili. Kannattaa siis möyhiä maata, suosia multaporkkanoita ja peuhata eläinten kanssa.

Terveenä suoliston limakalvo estää haitallisten aineiden pääsyn elimistöön, mutta päästää hyödylliset läpi. Joskus suoliston kunto saattaa häiriintyä. Häiriöitä saattaa aiheuttaa antibioottikuuri, dieetti, jos hygienia muuttuu, infektio, pitkäaikainen stressi tai ympäristömyrkyt. Joillekin häiriöitä aiheuttaa maitotuotteet tai viljan gluteiini. Antibioottikuuri poistavat elimistöstä vaarallisten bakteerien lisäksi myös hyvät bakteerit. Jos suolen limakalvo heikkenee, silloin suolen läpi pääsee elimistöön ja verenkiertoon sinne kuulumattomia partikkeleita. Se voi aiheuttaa kehoon hiljaisen tulehduksen, jota keho yrittää koko ajan taltuttaa ja on näin ollen hälytystilassa.

Suolistosta ja sen bakteerikannasta kannattaa todella pitää huolta. Kolme tärkeintä hoitotapaa suoliston hyvinvoinniksi ovat:

Hyvä ja terveellinen ruoka: Ruokavaliossa kannattaa olla paljon kasviksia ja täysjyväviljaa, joista saa kuitua, vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita. Hapatetut tuotteet ovat myös hyviä. Jokapäiväisessä ruoassa kannattaa välttää valkoista viljaa ja sokeria, prosessoituja ruoka- ja lihavalmisteita sekä alkoholia. Itse käytän lisäravinteina vielä maitohappobakteereja, Aloe Vera – geeliä sekä juomana vesikefiiriä. Vesikefiiristä kerron vielä lisää kirjoituksen lopussa.

Lepo ja rentoutuminen: Kun keho on rento, kaikki elintoiminnot toimivat paremmin. Siksi lepoon ja rentoutumiseen on syytä varata aikaa ja etsiä keinoja joilla niitä voi parantaa. Perusta on tarpeeksi unta ja säännöllinen unirytmi. Se antaa keholle aikaa palautua rasituksista ja uudistua. Kaikki mukava tekeminen lisää rentoutumista. Tiedätkö jo, mikä asia saa sinut rentoutumaan ja osaatko jonkun rentoutumisharjoituksen, jolla rauhoittaa kehoa ja mieltä? Stressitilassa keho on jatkuvassa valmiustilassa: taistele, pakene tai jähmety. Tällöin esimerkiksi ruoansulatus on toissijainen toiminto. Aivot voivat antaa ruoansulatuselimistölle käskyn: älä sulata. Hetkellinen stressi voi olla keholle aiheesta ihan hyväksi, pitkittyessään se aina vaikuttaa elimistöön negatiivisesti. Liialliseen, jatkuvaan stressitilaan on siis hyvä etsiä jostain helpotusta. Erilaiset hoidot ovat hyvä keino hallita stressiä ja hankkia rentoutusta.

Liike on lääke: Liikunta ulkona tekee keholle aina hyvää. Aineenvaihdunta paranee ja elimistö saa happea toimiakseen paremmin. Luonnossa myös stressitaso ja verenpaine laskevat. Kehon liike, kierrot ja tärähtelyt edesauttavat suolen toimintaa. Esimerkiksi kehon kiertoliikkeet ovat todellista sisäistä hierontaa suolistolle ja elimille.

 

Oma tarinani

Kuten alussa mainitsin, olen itse kärsinyt suolisto-ongelmista. Minulla oli laboratoriokokein todettu hiivasyndrooma. Oireet olivat samat kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Silloin reilut kaksikymmentä vuotta sitten tästä oireyhtymästä ei vielä puhuttu.  Olin atoopikko ja allergiatesteissä minulla todettiin allergiseksi eläin- ja siitepölyille sekä monille ruoka-aineille. Aloitin radikaalin hiivadieetin, jossa karsittiin kaikki hiivatuotteet pois sekä olin myös täysin maidottomalla dieetillä lähes viisi vuotta. Poistatin suustani myös kaikki amalgaamipaikat. Pikkuhiljaa kuntoni alkoi kohentua. Viiden vuoden jälkeen aloin pikkuhiljaa lisätä ruokavaliooni välttelemiäni ruoka-aineita. Aloin myös juoda Aloe Vera – geeliä, joka hoitaa suoliston limakalvoja sisältä päin.

Tänä päivänä kaikki ruoka-aineallergiani ovat kadonneet. En ole enää koivun ja heinän siitepölylle allerginen. Ihoni pysyy perusrasvauksella kunnossa. Olen huomannut että stressaavissa tilanteissa suolisto ja iho oireilevat jonkun verran. Kun elän säännöllistä ja rauhallista elämää, nekin pysyvät kunnossa.

Viimeisin parannus asiaan on ollut vesikefiiri. Se on todellista superjuomaa suolistolle. Olen itsessäni huomannut, että suoliston toiminta on parantunut entisestään ja olen myös laihtunut muutaman kilon ilman mitään muutosta muuhun ruokailuun.  Laadukkaat maitohappobakteerivalmisteet hoitavat suolta, mutta eivät lisäänny suolessa. Vesikefiirin probiootit sen sijaan lisääntyvät suolessa ja kasvattavat näin kehon omaa bakteerikantaa hyvällä tavalla. Vesikefiiri on eräänlainen sieni/bakteeriviljelmä, valkoinen rakeinen aines, joka syö sokeria ja muuttaa sen probioottiseksi hiilihapolliseksi juomaksi.

Vesikefiirin valmistus on helppoa. Yksinkertaisimmillaan ohje on 1 litra vettä, desi kefiirinsiementä, ½ dl tummaa sokeria (intiaanisokeri, kookossokeri, tumma ruokosokeri). Anna tekeytyä 1-2 vuorokautta huoneenlämmössä, siivilöi ja pane uusi satsi tulemaan. Juomaa voi myös maustaa halutessaan sitruunalla, kuivahedelmillä, inkiväärillä yms.

Jos asut Kuopion seudulla, minulta voit saada vesikefiirin siementä ihan ilmaiseksi!

Mainokset

Tekijä: Sirpa Kasurinen

Shiatsuterapeutti, aikuisliikunnan ohjaaja, kehonhuoltaja, taijiohjaaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s